Sy ett eget babynest

För något decennium sedan uppfanns babynestet. En trygg, varm och omhuldande plats för barn som föds för tidigt. En tid därefter började man sälja babynest till nyblivna föräldrar för att de skulle kunna lägga sitt nyfödda barn där när barnet behöver vila eller sova. När babynesten började bli populära på bred front dök det upp professionella sömmerskor som erbjöd sig att sy babynest för en resonlig summa.

Att sy egna babynest

Även privatpersoner försökte sy babynest själva. Då kom det varningar från socialstyrelsen påstods det. Det var egentligen ingen varning om babynest som sådana utan bara att risken för plötslig spädbarnsdöd ökar om man har barn i sängen bredvid en vuxen och den vuxne råkar lägga sig över barnet i sömnen. Om man väljer att ha ett babynest i sängen och tror att det ska skydda barnet kan det få motsatt effekt.

Att lägga ett babynest i spjälsängen och låta barnet sova i nestet är oproblematiskt. Att ha ett babynest i föräldrarnas säng med mjuka kanter som är lätta för en förälder att rulla över är däremot problematiskt. Vad man behöver är helt enkelt babynest med ganska höga kanter som är ganska hårt fyllda så att de blir en barriär som skyddar barnet istället för en mjuk kant som inte hindrar en vuxen kropp.

Detta behöver du

Om man vill sy sitt babynest själv ska man tänka på följande:

  • Välj ett ekologiskt tyg som helst är GOTS-certifierat eller oekotex-certifierat.
  • Sy in en stadig bottenplatta.
  • Använd kapok som fyllning både undertill och på sidorna.

Certifierad bomull innehåller inga skadliga kemikalier. Barnet kommer att ligga nära tyget flera timmar varje dag och om det finns kemikalierester är risken stor att de går över i den lilla känsliga kroppen. Använd kapok som fyllning då det är ett material som minimerar risken för allergi. Det förhindrar t.ex. damm- och kvalsterallergi.

Marknadsledande babynest

Hemmagjorda babynest innebär fortfarande en risk eftersom de inte är säkerhetstestade. Babynest som är tillverkade av specialister är testade och i vissa fall certifierade enligt hårda kriterier. Om man av denna anledning inte vill chansa med att sy ett eget babynest kan man köpa från varumärken som Filibabba, Liewood eller Konges Slöjd.

Filbabba är just nu bäst på att göra babynest med kapok-fyllning. Liewood gör de säkraste babynesten med bärhandtag som är certiferade. Konges Slöjd gör de snyggaste babynesten på marknaden (se ett exempel på bilden). De lägger ner möda på en rad snygga detaljer och smarta lösningar.

Storlek och smarta lösningar

Ett babynest är ca 85 cm lång, ca 55 cm bred och 12-14 cm hög. Madrassen i botten är 3-4 cm tjock. Använd detta för att räkna på hur mycket tyg och material du behöver. Det är bra att lägga fyllningen i ett innefodral som man kan stoppa in i ytterfodralet. Det bästa är om man kan dra av ytterfodralet och tvätta det separat. Kapok klarar att tvättas eftersom det inte absorberar särskilt mycket vätska men det är enklast att inte tvätta det. Satsa därför på separata lösningar.

Den som göra ett mer avancerat projekt kan också välja lösningar som innefattar dragkedjor. De modernaste babynesten som man kan köpa har flera dragkedjor. En annan smart lösning är att använda kardborreband. De gör det lättare att fästa och ta isär olika delar. Man vill inte att barnet ska trassla in sig i snören eller lösa delar. Därför används kardborreband för att hålla ihop lösa delar eller dölja lösa delar.

Lycka till med att sy ett eget babynest eller att hitta ett du kan köpa.

28 Jan 2020