Att sy en duk

Något som är förhållandevis lätt att sy, det är dukar. Det kan vara en duk för köksbordet du vill göra, eller så har du ett bord med serveringsbricka som du vill ha en mindre duk på. Nu kan man ju skapa en duk på lite olika sätt, men tänkte i alla fall ge er en ganska lätt beskrivning på hur du kan göra en enklare duk.

Mät först bordsytan som duken ska vara på samt att ta med en viss mån för det som ska hänga ner på sidorna. 

Den delen av tyget som hänger ner från kanterna av bordet kallas för droppen. Man ska ha den minst 30 cm för informella middagar och för de formella tillställningarna ska duken gå ända ner.

Göra duken

Börja med att lägga tyget med avigsidan upp ovanpå bordet. Klipp ut önskad längd och placera det med fel sida upp på en plan arbetsyta.

Nu kan du klippa ut två extra bitar tyg i samma längd. De ska matcha bredden som är på boret. Lägg dessa intill första tygstycket. Nåla fast dem och sätt dig vid symaskinen. Sy en raksöm längs nålarna i kanten av tyget. Ta sedan bort nålarna efterhand när du syr. Stryk sömmarna platta med ett strykjärn. Mät upp paneltyget så att det matchar formen på bordet och lägg tyget på toppen av bordet. Skär en jämn linje runt hela bordkanten längst ner i önskad dropp längd.

Fålla kanterna på duken. Placera tyget med avigsidan upp på en plan yta. Vik in tygkanterna mer lite mer än en tum, vilket är 2,54 cm. Vik biten igen vilket ger en en halv tum. Nåla längs med kanten på fållen och sy en raksöm. 

1 Dec 2021