Julpynta olycksfritt

Imorgon är det första advent. Det är nu många tar fram olika adventssljus samt att det hängs upp ljusslingor och annat ute. Snart kommer det ju även en massa julpynt fram med. Under december ökas risken en hel del för olyckor och bränder. Mycket tack vare både elektriska ljus och levande ljus. Om du behöver fixa med el före du kopplar in något, kontakta då en elektriker Falkenberg som hjälper dig.

Fem bra tips för att julpynta olycksfritt

1. Kontrollera elen

Du bör se till så att alla olika sladdar och elektronik är i bra skick när du tar fram dem ur garaget eller förrådet. Använd jordfelsbrytare och CE-märkta produkter.

2. Håll släckt

När du ska sova eller åka bort och vill släcka dina olika belysningar, gör det då på rätt sätt. Adventsstjärnor, julgransbelysning och elektriska ljusstakar ska släckas med strömbrytare eller genom att du tar ut stickkontakten ur vägguttaget. Släck inte genom att skruva på lamporna.

3. Tänk på materialet

Om du har levande ljus, så se då till att aldrig använda brännbara dekorationer som mossa eller plastpynt nära levande ljus eller varma lampor. Stenar och glas funkar fint!

Lämna inte levande ljus utan uppsikt heller!

4. Håll granen grann

Låt granen stå svalt och i vatten, så att den inte torkar ut. Pynta aldrig med levande ljus eller tomtebloss – en torr gran kan brinna upp på några sekunder.

5. Släck smart
Vid elbrand: Dra ut kontakten innan du släcker. Använd helst pulversläckare för att minimera risken för stötar.

27 Nov 2021