Hur sjutton får man ren en matta?

De flesta hundägare vet hur de ska göra när de är ute och rastar sin hund, man plockar upp efter den. Hundarna är (förhoppningsvis) tränade att bara göra sina behov utomhus. Men vad gör man om hunden har gjort det inomhus? Och på den finaste mattan dessutom? Även om hundarna är rumsrena, kan en olycka hända - och hur gör man då? Hur får man en stor, fin matta ren igen? Det är vad dagens blogg ska handla om. Hur sjutton får man en matta ren efter hundkiss?

Olika sätt att tvätta mattan

Antingen kan man tvätta mattan med en vanlig dammsugare och sedan tar man en ångstädmaskin för mattor. Se bara till att mattan klarar höga temperaturer. Använder du ångstädmaskinen blir mattan inte blöt. Ångan hjälper nämligen till att lösa upp smuts som har fastnat i mattan. Efter att du har ångstädat mattan, dammsuger du en gång till. Vill du eller kan du inte använda ångstädmaskin, kan du använda en våtdammsugare. Du måste bara se till att mattan klarar av vatten. De flesta gör ju det men inte alla. Så försök först på en liten del av mattan, så du vet att mattan klarar av det. Vill du inte använda ångstädmaskin, eller våtdammsugare kan du använda en mattvättmaskin. Då blir hela mattan blöt och det är viktigt att du har en anordning för att hänga mattan tills den torkat.

Sista alternativet gå med den till kemtvätt

Passar ingen av de tidigare förslagen, kan man alltid som sista utväg gå iväg med mattorna till en kemtvätt. Det brukar kosta en tusenlapp per matta att få den ren, men då vet du att du får mattorna riktigt rena. Och de är torra när du får dem tillbaka. Lycka till med mattorna!

15 Oct 2017