Byta gardiner? Tänk på detta!

Är det dags att byta gardiner? Är du trött på dem du har? Det är trevligt att byta till nya gardiner. De flesta väljer gardiner efter vad de tycker om och helt enkelt tycker är snyggt. Många glömmer bort varför vi har gardiner och tänker inte på vilken viktig funktion en gardin har.  Det viktigaste är att den ska fungera som solskydd. Den ska också ge skydd mot insyn, ge nödvändig isolering och minska det drag som kan komma från fönster. Det finns möjligheten att installera persienner som skyddar mot solen, men persienner kan ge en isolerande känsla, och lite obehagligt.

Det finns knep som du kan göra med gardiner, utan att installera persienner:

  • Dekorklämma: Köp en dekorklämma som du fäster i gardinen och i gardinstången.
  • Kanaluppsättning: Sy en kanal i gardinen och trä en gardinstång i gardinen.
  • Uppsättning med knytband: Sy band upptill i gardinen och knyt om i en gardinstång. Så länge du har gardiner som du kan dra för din fönster, behöver du ingen persienn. Om gardinerna ska fungera som solskydd, beror det på vilket tyg du använder. Ju tunnare desto sämre solskydd.

Då du har hittat det perfekta tyget som fungerar som solskydd, och som samtidigt är sådana som du tycker passar i ditt hem, är det bara att skrida till verket. Glöm inte att tvätta dina fönster då och då. Det finns inga gardiner som kan kompensera smutsiga fönster. Lycka till!

29 aug 2017